Bitcoin: Matahari terbit baharu untuk negara mata wang yang lemah

Istilah “mata wang lemah” terkenal kepada semua orang. Ini adalah mata wang yang menurunkan nilai jika dibandingkan dengan mata wang lain. Anda boleh dengan mudah mengenal pasti negara yang mempunyai mata wang yang lemah dan berada dalam kegawatan ekonomi. Negara sebegini selalunya lebih berkemungkinan mengimport barangan daripada mengeksport, yang mengakibatkan lebihan bekalan di pasaran. Nilai mata wang ditentukan oleh kekuatan ekonomi. Teruskan membaca?

Berbanding dengan brexit, apabila paun sterling Britain mengalami penurunan, mata wang Venezuela, Turki dan Iran mengalami kemerosotan yang mendadak dalam nilai. Terdapat keradangan yang tinggi, dan titisan tajam. Untuk mengatasinya, rakyat negara-negara ini telah beralih kepada mata wang kripto. Mereka telah menjadi lebih dipercayai daripada mata wang tempatan dan menyediakan kedai untuk rakyat mereka.

Venezuela

Venezuela telah mengalami hiperinflasi sejak 2014. Mata wang bolivar Venezuela, yang merupakan mata wang rasminya, menyaksikan kadar inflasi sebanyak 57.3% sehingga Februari 2014. Kadar inflasi sebenar melonjak kepada 100% pada September tahun yang sama. Rakyat sedang mencari mata wang kripto untuk melindungi aset mereka semasa tempoh penurunan nilai ini. Selain menyokong ekonomi dan membenarkan rakyat mengakses bantuan luar, mata wang kripto menjadi medium untuk rakyat. Sumbangan mata wang kripto itu dibuat oleh warga asing untuk menyokong badan amal domestik, NGO dan organisasi.

Petro, mata wang kripto Venezuela telah dilancarkan oleh kerajaan tidak lama kemudian. Petro ialah mata wang kripto Venezuela, disokong oleh sumber minyak dan mineralnya. Undang-undang terdahulu yang melarang perlombongan kripto telah ditarik balik dengan pelancaran ini menjadikannya ‘benar-benar sah’. Di samping itu, kerajaan telah menawarkan warganya pendidikan kripto percuma.

Apabila keadaan ekonomi terus merosot, perniagaan Venezuela semakin beralih kepada mata wang kripto untuk keselamatan mereka. Menurut laporan, dalam masa terdekat jumlah pedagang mata wang kripto akan melepasi 60% populasi.

Turki

Pada Oktober 2017, inflasi Lira Turki meningkat kepada 11.9%. Sebagai tindak balas kepada penurunan mendadak ini, warga Turki bergegas ke arah crypto. Pada mulanya, terdapat sedikit jumlah. Pada 4 November 2017, 41 bitcoin dalam lira Turki telah ditukar.

Kadar inflasi mata wang adalah tanda bahawa mata wang kripto akan dapat berkembang. Tanpa hiperinflasi negara tidak menunjukkan sebarang peningkatan dramatik.

Rakyat Turki mula merasakan bahaya hiperinflasi apabila kadar inflasi meningkat daripada 15.39% pada awal bulan Julai. Pada awal bulan Julai, jumlah kripto di Turki meningkat sebanyak 131.9%.

Erik Voorhees dari ShapeShift, Ketua Pegawai Eksekutif, menulis tweet bahawa dia memerhatikan peningkatan dalam penggunaan bitcoin dan inflasi Lira Turki.

Masanya telah tiba apabila beberapa mata wang fiat kurang stabil daripada Bitcoin. Lira Turki menjunam ~20% dalam satu hari.”

Menurut statistik yang diterbitkan oleh ING Bank sebagai tindak balas kepada tinjauan yang dijalankan pada Jun 2018, lebih ramai orang bersetuju dengan Erik. Menurut statistik, kadar pemilikan mata wang kripto Turki adalah tertinggi dengan hampir 18% orang mempunyai beberapa bentuk mata wang kripto.

Mata wang kripto memberikan kebebasan kepada negara seperti Turki yang berada di bawah penguasaan dolar.

Zimbabwe

Ekonomi Zimbabwe telah mengalami krisis sejak sekian lama. Sejak Julai 2008 ia telah mengalami hiperinflasi, yang mencapai 231,000,000%. Zimbabwe, melihat perkara ini, meninggalkan dolar Zimbabwe sebagai mata wangnya apabila bil trilion dolar diperkenalkan.

Kerajaan, melihat kejatuhan negara, membenarkan rakyatnya menggunakan mata wang yang berbeza di negara ini. Walau bagaimanapun, ini membawa kepada komplikasi lain seperti kekurangan wang kertas asing di negara ini. Untuk mengawal keadaan ini, kerajaan mengenakan lebih banyak kawalan modal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *