Bitcoin: Apa itu dan apa yang dilakukannya

Mata wang kripto adalah masalah besar. Sifat mata wang kripto yang kelihatan misteri adalah penghalang bagi sesetengah orang melawat laman web. Fenomena ini didorong oleh konsep yang lebih mudah daripada mendalam. Ringkasnya, mata wang kripto ialah mata wang digital. Mata wang kripto berfungsi sebagai cara menyimpan dan memindahkan nilai. Kadar penggunaan mata wang kripto telah meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Seterusnya, ini telah membawa kepada peningkatan minat dalam kalangan pelabur.

Blockchain adalah asas kepada mata wang kripto. Ia sekurang-kurangnya teknologi tambah nilai. Juga, ia meningkatkan keselamatan untuk transaksi. Mata wang kripto yang tidak terhingga dan tidak boleh dibahagikan. Bitcoin ialah mata wang kripto yang tidak boleh dibahagikan secara tak terhingga.

Apakah yang menghalang mata wang kripto daripada menerima pakai secara besar-besaran?

Blockchain dibina oleh pelombong. Pelombong ini terdiri daripada tidak lebih daripada komputer. Dalam perlombongan, setiap blok mengandungi transaksi yang disulitkan, disahkan dan dilindungi. Lejar untuk urus niaga diselenggara oleh pelombong/komputer. Setiap pengesahan direkodkan dalam lejar.

Pada hakikatnya, terdapat seberapa banyak salinan dalam lejar sebagai pengguna. Hampir mustahil untuk mengesan syiling yang dipalsukan atau dicuri. Untuk mengesahkan transaksi, pelombong mendapat bayaran. Anda boleh mengenakan bayaran sehingga.000055 Ethereum, sebagai contoh, untuk mengesahkan transaksi Ethereum. Semua peserta mempunyai bahagian yang sama.

Dompet mata wang kripto

Dompet ini mungkin tersedia pada kad atau thumbdrive. Dompet boleh digunakan untuk mendepositkan mata wang kripto. Pihak ketiga mengesahkan bahawa transaksi itu sepadan dengan lejar untuk rangkaian perlombongan. Alamat dompet boleh diwakili menggunakan kod cincang.

Matawang Kripto Selamat

Blockchain menentukan transaksi blok mana yang akan direkodkan. Ini mewujudkan lejar digital yang tidak boleh digodam. Setiap transaksi tertakluk kepada kebenaran dua faktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *